• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Četvrtak, 26. maj 2016.
  • Dejan Đurđević: Verujem u Radnički

   08-12-2012 11:22 | Intervju | Autor / izvor: M. Jovičić

   Dejan Đurđević (Foto: M. Jovičić)Zbog lošeg starta u ovoj fudbalskoj sezoni u kragujevačkom superligašu na polovini jesenjeg dela, tačnije od osmog kola, došlo je do smene na kormilu stručnog štaba.

   Umesto Slavenka Kuzeljevića, koji je u prethodnoj sezoni ostvario najveći uspeh u istoriji Radničkog u elitnom takmičenju, došao je Dejan Đurđević, da pokuša da klubu vrati stari sjaj. Polusezona je završena sa lošim rezultatima, kada je plasman u pitanju, i kragujevački klub prezimiće na neslavnom pretposlednjem mestu na tabeli Superlige. Porazi u dva poslednja kola na Stadionu “Čika Dača” teško su pali navijačima, Upravi kluba, pa i treneru Đurđeviću. To je i bio jedan od razloga što je i Nebojša Vasiljević, predsednik kluba podneo ostavku na svoju funkciju. Ozbiljno je uzdrmana i stolica, tačnije, klupa na kojoj sedi trener Đurđević.

   Iako je jesenji deo prvenstva završen, igrači su još na okupu, treniraju i čekaju da dobiju pauzu. Neki će od ponedeljka na jednomesečni odmor, a ostali mlađi igrači radiće još dve nedelje. Sa njima je i trener Đurđević, kome su neki već “videli leđa”. On profesionalno izvršava svoje obaveze. Na delu je video mlađe kragujevačke fudbalere iz Šumadije i Pobede Beloševac u selektivnoj utakmici i dobio je prve informacije čime ovaj grad raspolaže, jer sada u prvom timu superligaša igraju samo trojica Kragujevčana. Priprema i izveštaj o polugodišnjem radu i viziju kako da se izađe iz teške situacije zbog rezultatske krize kluba. Zamolili smo ga da za “Šumadijapress” odgovori na nekoliko pitanja, što je on ljubazno prihvatio.

   S obzirom na to kakav je plasman ostvaren u prvom delu prvenstva, da li ste već razgovarali o nastavku saradnje koja ističe krajem ove godine?

   – Kada sam dolazio u ovaj klub, dogovorio sam se da završim ovu polusezonu i na osnovu analize razgovaramo o nastavku saradnje. Moj ugovor ističe završetkom ove godine. I kada se završi prvenstvo ima mnogo posla, što mi sada radimo. Prvo klub mora da reši probleme koje on ima , pa ja dolazim na red. Da li ću ostati zavisi od rukovodstva kluba. Spreman sam, ali ćemo

   morati da donesemo i usaglasimo neke odluke, koje bi bile, po mom mišljenju, neophodne za rekonstrukciju tima.

   Nastavljate da radite?

   – Ja sam profesionalac i navikao sam u životu da stvaram i često sam u karijeri od igrača koji su željni znanja uspeo da napravim vrlo kvalitetne igrače, od koji nekih igraju danas u “A” i mladoj reprezentaciji. Uvek volim da pogledam mlade igrače, koji nisu na velikoj sceni. Tu uvek ima momaka koji su željni dokazivanja. Treba prepoznati talenat kod njih, što nije lako. Moja je obaveza, kao šoveku koji živi i radi u ovom gradu, da se upoznam sa igračima koje imamo ovde i zbog toga smo organizovali selektivnu utakmiceu u Beloševcu. Oni imaju šansu da jednog dan postanu deo najvećeg “šrafa”.

   Mislite na igrače Šumadije, Pobede i drugih klubova iz okoline?

   – U pravu ste. Nisam lokalpatriota ali ima velikih klubova u inostranstvu, čiji igrači nemaju domaće državljanstvo, ali Kragujevac kao veliki grad, sa kapacitetima koje ima, mora da napravi širu bazu iz grada i okoline koja će uz ozbiljan rad dati igrače za prvi tim Radničkog. To nije lako, ali vek mora da se pođe od šire baze da bi se došlo do vrha priramide. Video sam veći broj mlađih igrača i moj prvi utisak je da među njima ima “materijala”, ali sa njima se mora raditi strpljivo, jer su oni iz nižih rangova takmičenja.

   Kako ćete raditi narednih dana?

   Ostajemo na okupu, jer smo ostali dužni našim navijačima u sezoni. Jedini način je da se odužimo radom, a to se odnosi i na strukture u klubu, koja je u ovom trenutku malo poljuljana. Naš deo posla je svlačionica i rad na terenu, jer stvari mora da se podignu na mnogo viši nivo. Iz tog razloga najveći broj, pre svega, mlađih igrača će raditi do 23. decembra svakodnevno na terenu i u teretani, što će biti blagi uvod u ono što će se desiti u pripremnom periodu.Moramo biti spreniji od onoga što smo pokazali, da bismo rešili naše probleme. Svi naši igrači biće testirani da saznamo zadnje stanje sa čime ulazimo u pripreme. Tom radu priključili smo i mlade igrače iz Pobede i iz omladinskog pogona Radničkog. Imamo više mladih igrača koji vape da bi potvrdili potencijale koje imaju.

   Kako ste doživeli ova dva poraza kod kuće, koji su poremetili neke Vaše planove?

   – Uvek sam optimista, ali život je i lep i ružan. Život me je naučio da je fudbal svakodnevno dokazivanje i borba. Jedini način da rešite probleme je da se suočite sa njima. Ako bežite od problema tu spasa nema. Ja sam čovek koji nema taj problem. Porazi su svima teško pali, pa i meni. Sada u klubu mnoge stvari moramo da podignemo na određeni nivo, mislim i organizaciono, da bismo bili jaki.

   Naravno da ne mogu da budem zadovoljan sa ovim što smo postigli od kako sam ja došao, mada kada se matematički pogleda, mi smo osvojili neki bod više nego što je bilo i napravili neki iskorak. Šteta je što zadnju utakmicu nismo dobili, jer bismo svi mi mnogo mirnije i hladnije glave otišli na pauzu.

   Tri boda u prvenstvu nekada mogu da znače mnogo, a nekada ništa, ako smo mi pravi, u šta ja ne sumnjam. Verujem u Radnički. Znao sam da postoje određeni problemi i kada sam dolazio u klub, ali su se oni na našu nesreću, silom nekih drugih prilika, iskomplikovali još više. To su stvari na koje ja ne mogu da utičem. Trudim se da probleme rešavam, ali ono što me boli je što se toliki broj igrača povredio. To je prosto neverovatno. Mi smo na poslednju utakmicu izašli sa timom, ne samo da je bio rovit, nego nespreman. Navijači to ne znaju i ne treba da znaju. Morali smo jednog igrača, koji je otišao kući da vratimo 15 minuta pre utakmice da se ne obrukamo i na teren izađemo bez 18 igrača. To su mehaičke povrede koje su se desile i dešavaju u fudbalu. Uvek puca tamo gde je najtanje.

   Međutim, sa stanovišta struke, da bi stvari bolje funkcionisale mora nešto da se promeni. Bilo je problema koje sam zatekao i nisam mogao na njih da utičem.

   Najavili ste rekonstrukciju tima?

   U svakom timu potrebne su promene. Imate jake timove i kod nas i u svetu, pa i njih rekonstruišu da bi bili još bolji. Ja mismim da je ovom timu potrebna rekonstrukcija. Neki igrači nisu više kadri da donesu Radničkom ono što mu treba. Potrebni su mlađi igrači, ali tu dolazimo do jednog problema. Kada ulazite u borbu za opstanak sa mladim igračima je to teže i veći rizik, jer je poznato da se u rat sa decom ne ide. Treba napraviti jedan dobar plan i videti šta je falilo ovom timu, što je pogoršalo stanje enormnim brojem povreda. Treba uvesti balans mladosti i iskustva. Ja svoj izveštaj klubu podnosim u toku ove nedelje, gde će se konstatovati dešavanja i daću moju viziju onoga štio bi trebalo uraditi u Radničkom. Ponašam se kao da ću tu biti još sto godina. Na kraju krajeva gde god sam bio ja sam tako radio, koliko sam mogao.

   Mogu da kažem da sam prijatno iznenađen dočekom u Kragujevcu i željom ljudi da se fudbalski Kragujevac postavi na mesto koje mu pripada. Možda su u određenom trenutku postavljeni visoki zahtevi. Sada je bio mali pad. To je nekada i dobro kada malo padnete da vidite gde ste, da donesete kvalitetne odluke. Stvarno mi je želja da se plasman popravi. Nisam čovek koji želi da posao otaljava i nigde nisam otišao nezavršenog posla, iako sam prolazio kroz teške trenutke. Ne bojim se izazova i spreman sam da radim.

   Vaša poruka navijačima, koji su nezadovoljni?

   Ne bavim se navijačima, to nije moj posao, ali znam da je Radnički uvek imao dobre navijače. Oni su davali podršku uvek kada je bilo potrebno. Mislim da treba da budu uz klub i sada kada je teško, jer je njihova pomoć dragocena. Koristim priliku da ih pozdravim i da im se zahvalim za sve što su učinili za klub. Oni imaju pravo da se ljute i traže bolje rezultate. Ja to cenim i poštujem. Pozivam ih da nam i sada pomognu, jer nam je cilj isti, da Radničkom bude bolje i da zauzme mesto u srpskom fudbalu, koje ovaj grad zaslužuje, a ljibitelji fudbala od nas očekuju.
  • 3 komentara

   1. Kragujevcani odlicno poznaju fudbal,dosao si kao spasilac,da dignes tim ,ti to iskreno ne da nisi uspeo nego tim je potonuo jos vise….
    Mislim da je ljudski da odes ,i da neki drugi trener pokusa da digne tim.
    Zajedno sa tobom takodje i svi treneri,i kompletna uprava…

    Komentarisao mike — 08-12-2012 @ 15:32

   2. Ti si slucjano zalutao ovde decko. Idi zajedno sa Marjanovicem u Ofk Beograd. Neska za trenera. On je legenda kluba i ima Pro licencu. Vratiti sto veci broj legendi u klub. Jer nam decu treniraju treneri koji nisu igrali dalje od Sumadije.

    Komentarisao Janko — 25-12-2012 @ 16:31

   3. Ali Kragujevčani ne veruju u tebe!

    Komentarisao Komšija Pera iz solitera — 03-03-2013 @ 00:27

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.

  Twitter