• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Sreda, 4. maj 2016.
  • Hrvatska i Slovenija postigle kompromis

   07-03-2013 13:15 | Ex-yu | Autor / izvor: Beta

   Vesna Pusić i Tone Kajzer parafirali su u Zagrebu Memorandum o saglasnosti između vlada dve države kojim se rešava spor oko Ljubljanske banke.

   Time se otvara put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji s obzirom da je rešavanje spora oko prenesene štednje hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke bio uslov Ljubljane za ratifikaciju.

   Premijer Zoran Milanović najavio je danas na sednici Vlade da će Memorandum parafirati u ponedeljak, 11. marta u Mokricama u Sloveniji kada bi trebalo da se susretne s aktuelnim slovenačkim premijerom Janezom Janšom.

   On je ocenio da je memorandum rezultat kompromisa i da je do njega došlo “relativno lako pošto se stvorila politička volja”.

   Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić izjavila je da veruje da će hrvatski ugovor u slovenačkom parlamentu biti ratifikovan do kraja meseca.

   U Memorandumu se navodi da su vlade Slovenije i Hrvatske saglasne da se rešenje za prenesenu deviznu štednju Ljubljanske banke u Hrvatskoj nađe na temelju Ugovora o pitanju sukcesije (Aneks C).

   Nastaviće se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu Ugovora o sukcesiji, a Vlada Hrvatske, navodi se u Memorandumu, osiguraće zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dve hrvatske banke, Zagrebačka banka i Privredna banka, u vezi s prenesenom deviznom štednjom. Slovenačka vlada osiguraće i saglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima.

   Hrvatska će osigurati da se ne pokreću nikakvi novi sudski postupci, a Vlada Slovenije se obavezuje da odmah pokrene postupak za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU u parlamentu.

   Memorandum će stupiti na snagu nakon što dve države izveste jedna drugu da su izvršile svoj deo dogovorenih postupaka.

   Slovenija je jedina zemlja EU koja još nije počela proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Uz nju još četiri države nisu završile postupak ratifikacije, a to treba da učine najkasnije do 1. jula kada Hrvatska postaje stalna članica EU.

   Rešavanje problema tzv. prenesene štednje bivše Ljubljanske banke, koje već dve decenije opterećuje odnose zvaničnog Zagreba i Ljubljane, Slovenija postavlja kao uslov za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u parlamentu.

   Predmet spora je štednja onih štediša koji su svoja potraživanja preneli na Hrvatsku.
   Prema hrvatskim izvorima, od 430.000 hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke njih 300.000 prihvatilo je punudu Hrvatske i preneli su štednju na hrvatske banke što im je Hrvatska posle isplatila, dok njih 130.000 to nisu učinili, već vode individualne sporove.
  • Nema komentara

   Nema komentara na vest.

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.

  Twitter