• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Utorak, 3. maj 2016.
  • Hrvatska: Više slučajeva “otvaranja” zemlje

   06-03-2013 12:08 | Ex-yu | Autor / izvor: Večernji list, Tanjug

   Učestalo otvaranje rupa u zemlji u Hrvatskoj, kao i u svetu, stručnjaci objašnjavaju kao prirodni fenomen, ali i uticaj čoveka na životnu sredinu.

   Kako piše “Večernji list”, u poslednje vreme u Hrvatskoj su česta “otvaranja” zemlje zbog kojih su građani uplašeni.

   Pre nekoliko dana zbog obilnih kiša urušila se zemlja u blizini bivšeg rudnika boksita kod Drniša, kada je nastala rupa duboka 100 metara.

   Zatim se otvorila rupa na šetalištu u Lovranu kroz koju je propao mladić koji je sedeo na klupi.

   Rupa duboka 10 metara otvorila se pre desetak dana na livadi kod Selnice u Međimurju u koju je upao i poginuo 22-godišnji mladić.

   Zemlja se “otvorila” i u Zadru, u naselju Bokanjac, gde je intervenisala policija i ogradila prostor, a rupa kod Imotskog ‘progutala’ je betonski stub.

   List podseća i da su u Primorskom Dolcu 19. januara speleolozi istražili rupu dubine 30-ak metara u koju je upala ovca, a nastala je zbog geoloških promena.

   Geolog Tihomir Marjanac kaže da učestalo otvaranje rupa u tlu po Hrvatskoj ne iznenađuje, jer je kras, tlo kakvo je i u Hrvatskoj, podložno stvaranju jama, koje su prirodan fenomen.

   Velike rupe u zemlji otvaraju se pre svega zbog uticaja prirode, ali čovek svojim delovanjem i zagađivanjem okoline može razljutiti prirodu. U našim kraškim područjima obilne kiše najčešće uzrokuju stvaranje jama iako se zemlja može otvoriti i zbog potresa – kaže ovaj stručnjak za “Večernji list”.

   On podseća da je otvaranja jama bilo i pre, ali se tome nije pridavala velika važnost, i savetuje građanima da odmah prijave takve fenomene koji im izgledaju čudni, jer kada se ne reaguje može se otvoriti i još veća jama.

   U ovogodišnje otvaranje zemlje, spada i slučaj na Floridi (SAD), kada je 1. marta, Zemlja progutala muškarca dok je spavao. Rupa je duboka 18 metara i široka šest metara, a za telom se više ne traga.

   Marjanac komentariše, ipak, da nedavno “otvaranje” zemlje u Međimurju, kada je poginuo mladić, nije prirodni fenomen, nego posledica ljudske intervencije u prirodi, jer je na tom mestu bila naftna bušotina koja očigledno nije bila konzervirana na pravi način.

   Ljudski nemar kriv je i za povređivanje mladića u Lovranu koji je upao u ponor dubok oko četiri i po metra. Naime, propao je deo nasute obale preko koje je napravljen asfalt.

   Marjanac kaže da je teško predvideti kada će se zemlja ponovno otvoriti.

   Možemo čekati stotinu godina, a može se dogoditi već nakon prve obilne kiše – upozorio je geolog.
  • Nema komentara

   Nema komentara na vest.

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.

  Twitter