• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Četvrtak, 26. maj 2016.
  • Rača: Kontejneri idu – predsednica ne dolazi

   06-03-2013 15:52 | Šumadija | Autor / izvor: P. P.

   Sa skupa žitelja Donje Rače sa predstavnicima opštine i preduzeća „Asa“ (Foto: Šumadijapress)Problem prikupljanja komunalnog otpada u Donjoj Rači i dalje daleko od rešenja.

   Nešto se, ipak, dogodilo. Područna jedinica za Šumadijski upravni okrug Ministarstva saobraćaja Republike Srbije, na osnovu predstavke grupe građana šumadijskog sela Donja Rača, naložila je preduzeću „Asa“ iz Lapova, koje odnosi otpad sa područja opštine Rača, da iz Donje Rače ukloni kontejnere, koji se nalaze pored državnog puta drugog reda i postavljeni su bez neophodne saglasnosti. Tako, bar ovog meseca i dok ponovo ne budu postavljeni kontejneri, Donjoračanima neće da stižu računi za odnošenje otpada.

   Ovo je jedino konkretno rešenje sa kojim su upoznati učesnici današnjeg skupa u Skupštini opštine, na kojem je više od 100 žitelja Donje Rače, ali i drugih naselja, nastavilo protest, kako oni kažu, zbog protivzakonitih naplata i tužbi zbog duga za odnos smeća.

   I ovoga puta iskrsao je problem na relaciji čelnici opštine Rača – žitelji Donje Rače, zbog nesuglasica o terminu skupa, tako da među prisutnima ponovo nije bila predsednica Dragana Živanović. Bilo bi smešno da se objašnjava da li je skup, kako kažu opštinari, zakazan za devet, ili 10 sati, a u policiji je zakazan za 10.

   Budimir Milenković, zamenik predsednika opštine Rača (Foto: Šumadijapress)– Spremni smo da razgovaramo u cilju rešavanja problema. Ako su prekršeni zakon i procedura ispravićemo. Mnogo je opravdanih primedbi. Mi imamo obavezu da rešimo problem odnošenja otpada na celom području opštine – rekao je Budimir Milenković, zamenik predsednika opštine.

   A sad – odmor
   Svoje zahteve Donjoračani nameravaju da isteraju do kraja. Na njihovo insistiranje da skupu prisustvuje predsednica opštine, za koju smatraju da snosi najveću krivicu, njen zamenik Milenković je odgovorio da je ona od sutra 10 dana na odmoru, što je propraćeno opštim smehom i ironičnim opaskama.
   Na tu konstataciju i objašnjenje da SO Rača može da potpiše ugovor o odnošenju otpada bez saglasnosti građana i u neurbanizovanom naselju, Donjoračani su uglas zapitali zašto to nije učinjeno u Miraševcu i Bošnjanu, gde žive predsednica i zamenik, već je taj predlog odbijen. Njihov je zaključak da je predsednica opštine potpisala ugovor, da oseća krivicu i zbog toga beži od njih.

   Zoran Andrejić, direktor fondova opštine Rača nije mogao mnogo toga da kaže jer je, prekidan i izviždan, uskraćen da govori do kraja.

   Aleksandar Nalepka, direktor „Ase“ rekao je da su u ovom preduzeću spremni da razgovaraju o primedbama na usluge, kojima Donjoračani, takođe, nisu zadovoljni. Ispostavilo se da se ne pridržavaju odluke da kontejneri budu udaljeni najmanje 400 metara od domaćinstva, kao i nekih drugih obaveza

   Bilo je i žučnih objašnjenja (Foto: Šumadijapress)Skup je završen zahtevom žitelja Donje Rače da im se otpišu dugovi i ponište tužbe, kao i da opština raskine ugovor sa „Asom“ jer je cena po članu domaćinstva 170 dinara, a primera radi, kako je ovom prilikom rečeno, u Beogradu 90 dinara.
  • 2 komentara

   1. Dragana Zivanovic se nije pojavila, pa normalno da nije, pojavljuje se samo kada su izbori da prevari ljude, pokupi glasove i trosi opstinske pare naredne cetiri godine. Sramota je da ovakvi ljudi sa komunistickim manirima vode opstinu u kojoj je prvi put komunizam pao 1992.godine kada je SPO pobedio.

    Komentarisao Alisa u zemlji cuda-ka — 06-03-2013 @ 17:58

   2. Šteta što nije došla jer kad god je vidim slatko se ismejem na toliku lepotu i pamet. Još kada je vidim sa Zdravkovićem ko da gledam Paju i Jareta.Ali hteli ste gledajte.

    Komentarisao CONTRA — 07-03-2013 @ 13:53

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.