• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Nedelja, 1. maj 2016.
  • Sedmodnevna žalost za Čavesom

   06-03-2013 10:57 | Svet | Autor / izvor: Beta, AP, Tanjug, CNN

   U Karakasu je sinoć, posle dvogodišnje bitke sa kancerom, preminuo predsednik Venecuele Ugo Čaves. U zemlji je proglašena sedmodnevna žalost.

   Čaves će biti sahranjen petak u Karakasu, a očekuje se prisustvo više miliona njegovih pristalica i levičarskih lidera širom sveta, javio je “Gardijan”. 

   Čaves (58), koji je bio 14 godina na čelu Venecuele i simbol socijalizma u Latniskoj Americi, preminuo je od posledica teške respiratorne infekcije u utorak uveče, 21 mesec nakon što je utvrđeno da ima rak. U javnosti nije viđen tri meseca, kada je bio podvrgnut hitnoj operaciji na Kubi, 11. decembra prošle godine. Posle te četvrte operacije došlo je do višestrukih komplikacija, među kojima i neočekivano krvarenje.

   Čaves će ostati upamćen kao čovek koji je oštro, često na satiričan način, kritikovao SAD i rat u Iraku. Nije krio nesimpatije ni prema bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu, kojeg je u govorima nazivao i “mazgom” i “đavolom”.

   Ostaće upamćen i kao jedan od najdinamičnijih svetskih lidera, sa dosta opterećenim rasporedom obaveza.

   Čaves i Kastro (Foto: Beta, AP)Građane Venecuele je šokirao kada je u junu 2011. u televizijskom obraćanju objavio da su mu kubanski hirurzi uklonili tumor veličine bejzbol lopte iz predela karlice. Posle toga, prošao je više tura hemoterapije i imao je još dve operacije za koje je rekao da predstavljaju “bitku za zdravlja i život”.

   Njegova istorija bolesti nikada nije javno objavljena zbog čega su se pojavile spekulacije da je bolest teška i neizlečiva. Ipak i Čaves i njegovi saradnici su tvrdili da mu se zdravstveno stanje poboljšava.

   Uoči predsedničkih izbora u oktobru prošle godine, zvaničnici u Karakasu su govorili da se Čaves dovoljno dobro oseća i da je u stanju da ostane na funkciji predsednika do kraja mandata.

   Tokom predsedničke kampanje videlo se da je bolest ostavila traga na Čavesu. Iako se malo pojavljivao u javnosti i iako su mu govori bili sve kraći, dobio je više glasova građana nego na prethodnim izborima.

   Strahovanja da je bolest teža nego što se mislilo pojačana su 27. novembra kada je iznenada ponovo otišao na Kubu. Od operacije u decembru, Čavesa su posećivali članovi njegove porodice kao i nekoliko njegovih najbližih poltičkih saveznika, među kojima Fidel i Raul Kastro, predsednik Ekvadora Rafael Korea i Bolivije Evo Morales.

   Prošlog meseca objavljene su četiri fotografije obolelog Čavesa, a na jednoj od njih je nasmejan, okružen ćerkama. Sem toga, tri poslednja meseca nije bio u javnosti, pa se govorilo i da je umro ili da je na aparatima.Sa Kube se, na sopstveni zahtev, vratio u domovinu 18. februara, saopštili su zvaničnici. Potom je smešton u vojnu bolnicu Karlos Arvelu u Karakasu.

   Još juče se osetilo da su nade u njegovo ozdravljenje sve manje pošto je ministar komunikacija Ernesto Viljegas saopštio da mu se stanje pogoršalo zbog “nove i ozbiljne respiratorne infekcije”.
    
   Ugo Rafael Čaves Frias rođen je 1954. godine u siromašnoj porodici u Sabaneti na zapadu Venecuele. Želeo je da bude slikar, a zatim i profesionalni bejzbol igrač u američkoj ligi, prenosi CNN.

   Njegovo siromašno, ali srećno detinjstvo u ruralnoj Venecueli, često mu je služilo kao osnova za anegdote kojima je obogaćivao svoje političke govore. U kombinaciji sa izuzetnom harizmom njegovi skromni koreni pomogli su mu da ostvari snažnu emotivnu vezu sa mnogim siromašnim Venecuelancima, koji su ga smatrali poput člana porodice.

   Kao bivši potpukovnik Čaves je proveo veći deo svoje vojne karijere sarađujući sa drugim vojnicima levičarima na rušenju tradicionalnog političkog poretka.

   Čaves i Maduro (Foto: Beta, AP)Godine 1992. našao se na čelu prevrata protiv tadašnjeg predsednika Karlosa Andresa Peresa koji je doživeo neuspeh, ali je to bio početak njegove političke karijere.

   Kratak politički govor koji je održao, dok su ga odvodili u zatvor, sa svojim zaštitnim znakom na glavi, crvenom beretkom, ostavio je utisak na mnoge Venecuelance i utro mu put narodnog vođe.

   Nakon što je pomilovan, Čaves je krenuo na turneju po zemlji, a pobedu na izborima odneo je 1998. godine. Za mnoge birače predstavljao je novi početak nakon decenije vlada koje su viđene kao samodovoljne i korumpirane.

   Čaves i Obama (Foto: Beta, AP)Privatni mediji i biznis lideri zauzeli su stav protiv Čavesa, a 2002. grupa opozicionih političara i disidenata iz redova vojske organizovala je puč. Čaves je uhapšen i prebačen u bazu na Karibima. Dva dana kasnije lojalni oficiri iz vojske i pristalice vratili su ga na vlast. Čaves je tada optužio SAD da stoje iz puča i rekao da strahuje da bi mogao da bude ubijen.

   Kao predsednik uživao je veliku podršku siromašnih zbog velikog ulaganja države u zdravstvene i obrazovne programe što je finansirano od izvoza nafte. Podršku je dobijao i zbog konfrontacije sa SAD, koju je okarakterisao kao dekadentnu, ratno huškačku imperiju.

   Nekoliko puta je zapretio da će zaustaviti isporuku nafte u SAD, kao kada je optužio tadašnjeg predsednika Džordža Buša da je podržao puč 2002, ali to nikad nije učinio. SAD su ostale najveće tržište za izvoz venecuelanske nafte, ali je Čaves takođe povećao izvoz na tržište Kine i države sa antizapadnom politikom poput Belorusije, Irana i Sirije.

   Inspirisan svojim prijateljem i mentorom, kubanskim liderom Fidelom Kastrom, Čaves je, prema svojim kritičarima, vodio Venecuelu radikalnim putem, nacionalizujući veći deo ekonomije.

   Poput Kastra, bio je poznat po svojim govorima, koji su se često protezali duboku u noć. Godine 2012. oborio je sopstveni rekord, govoreći bez prestanka gotovo 10 sati, naveo je Rojters.

   Čaves se dva puta ženio. Ima tri ćerke i sina. Od druge žene razveo se 2000. godine. Malo je poznato o njegovom privatnom životu kao predsednika, ali je često pominjao da uživa da gleda bejzbol na TV, da čita i sluša narodnu muziku.

   Vojska na ulicama, izbori u roku od 30 dana

   U Venecueli će morati da budu održani i predsednički izbori i to u roku od 30 dana. Čaves je smatrao da bi sadašnji potpredsednik Nikolas Maduro bio dobar njegov naslednik. Maduro će se na izborima najverovatnije suočiti sa Enrikom Kaprilesom, kandidatom opozicije koji je izgubio na predhodnim predsedničkim izborima.

   Neposredno nakon vesti o smrti Čavesa vojni komandanti Venecuele javno su se zakleli na lojalnost potpredsedniku Maduru. U međuvremenu, Venecuela je rasporedila vojsku i policiju na ulicama nakon vesti o smrti Čavesa u trenutku kada ova zemlja ulazi u period političke neizvesnosti i nacionalne žalosti.

   Maduro je juče optužio “istorijske neprijatelje” Venecuele da su napali Čavesa tako što su kod njega izazvali rak i objavio da se iz zemlje proteruje američki vojni ataše, zbog sumnje da je špijunirao vojsku.

   On se obratio narodu u dugom govoru koji je direktno prenosila državna televizija i optužio “neprijatelje domovine” u Venecueli i inostranstvu, posebno SAD, da pokušavaju da podriju demokratiju u Venecueli.

   On je istakao SAD da kuju zavere protiv venecuelanske vlade i najavio da će američki vojni ataše Dejvid Delmonako biti proteran iz zemlje u roku od 24 časa.
  • Nema komentara

   Nema komentara na vest.

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.

  Twitter