• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Petak, 6. maj 2016.
  • Sindikati protiv najavljenog Zakona o radu

   23-12-2013 13:41 | Društvo | Autor / izvor: Šumadijapress

   (Foto: S. Radovanović)Protest sindikata iz Kragujevca zbog najavljenog Zakona o radu. Otkazana javna rasprava o izmenama zakona u Kragujevcu. Izmene se donose na brzinu i pod pritiskom iz inostranstva, poručeno sa protestnog skupa.

   Iako je otkazana javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o radu, koja je trebalo da bude održana u Privrednoj komori Kragujevca, Samostalni sindikat i UGS „Nezavisnost“ odražli su protest.

   U ova dva sindikata, kao što je poznato, nezadovoljni su najavljenim Zakonom o radu. Oni smatraju da zahtevi za pomenute izmene dolaze pod pritiskom međunarodnih institucija. Oni su kategorični da predložena rešenja, smanjuju prava zaposlenih, omogućavaju lakše otpuštanje radnika i drugačiji obračun zarada.

   Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao je na današnjem skupu održanom u Kragujevcu, da bi zaposleni zbog drugačijeg obračuna zarada, bolovanja i godišnjeg odmora, imali manja primanja za oko 50 evra.

   Takođe, radnicima bi se računao minuli rad, ostvaren samo kod poslednjeg poslodavca.

   Ovakav, monstrumski zakon, ukoliko se usvoji, naneće štetu i mladim ljudimakoji tek treba da se zaposle – tvrdi Orbović.

   I Branislav Čanak, predsednik UGS “Nezavisnost” nezadovoljan je što javna rasprava nije održana.

   Hteli smo pregovore, ali nijedan naš zahtev nije uvažen. Ne damo da zakon prođe – naglasio je Čanak.

   Sa ovog skupa, dva reprezentativna sindikata pozvala su radnike iz cele Srbije da ne dozvole ulazak izmena ovog zakona u skupštinsku proceduru.
  • 7 komentara

   1. Господо синдикални функционери и остали демонстранти, ако нисте знали, Србија је КАПИТАЛИСТИЧКА држава, и то са најсуровијим обликом експлоатације радника. Да би се достигао висок степен права и заштите радника, протећи ће много година, а то време многи од демонстраната неће дочекати. За џабе се смрзавате, и бучете. Биће оно што бити мора, без обзира ко био на власти, јер власт није ту да штити ваше интересе, већ интересе оних који су их на власт инсталирали, на демократски начин са вашим гласовима.

    Komentarisao Алекса Жунић — 23-12-2013 @ 14:41

   2. Gde je samostalni portparol FIAT-a, gospodin Marković? Je l’ i on u protestu? Njegovo iskustvo bi dobrodošlo, budući da je ovaj zakon na snazi u FIAT-u već duže vreme. A, da, on je već ispregovarao svoje…

    Komentarisao Drug Mita — 23-12-2013 @ 18:52

   3. Radim preko agencije tj. posrednika pri zaposljavanju “Adecoo”. Predao sam CV na portirnici firme, kroz par dana je usledio njihov poziv da dodjem na razgovor i podpisem ugovor o zaposlenju… Taj ugovor je bio preko navedene agencije sto nema nikakve dodirne tacke za firmom u kojoj radim. Polovinsa radnika je primljena direktno preko firme a polovina preko ove agencije. Samim tim je i razlika u plati (oko 7000-8000din mesecno), nemamo regres, nemamo 13-tu platu, pravo na slobodne dane…. Znaci ogromna je razlika… E tome treba da se stane na put i da se vidi ko stoji iza toga i krade ovaj posten narod…

    Komentarisao Slobodan Mihajlovic — 23-12-2013 @ 20:08

   4. Slazem se sa ovim dobrim ljudima, ovim agencijama treba stati na put!!!! Drzavo probudi se i pomogni ovom jadnom narodu koji posteno zaradjuje hleb… Ne dozvoli da ih kradu i da im otimaju NJIHOVO!!!!!!!!!!

    Komentarisao Marko Petrovic — 23-12-2013 @ 20:29

   5. a ovi sindikalci ista ekipa 30god.,ne bih rekao da su se pretrgli boreci se za prava radnika,vise za sebe i svoje interese.

    Komentarisao pitbul — 24-12-2013 @ 08:13

   6. E LEPO SI TO PRIMETIO PITBUL SVAKA CAST

    Komentarisao VELJKO — 24-12-2013 @ 22:24

   7. POZDRAV ZA MOG DRUGA VELJKA,TREBA DA SE UGOJI MALO I DA TRENIRA VISE.

    Komentarisao pitbul — 25-12-2013 @ 09:28

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.

  Twitter