• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Petak, 6. maj 2016.
  • SNS: Južna obilaznica je važnija

   07-03-2013 16:14 | Politika | Autor / izvor: LJ. S.

   Goran KovačevićIzjavu gradonačelnika da se od izgradnje Južne obilaznice odustaje, jer je Severna bolje rešenje, Gradski odbor SNS-a oštro osuđuje.

   Postavljajući niz pitanja, kragujevački naprednjaci ističu da je izjava gradonačelnika da se od Južne obilaznice odustaje ishitrena i da predstavlja samovolju, jer je doneta bez konsultacija sa stručnom javnošću. Prema tvrdnjama naprednjaka, reč je o ključnom infrastrukturnom projektu za budućnost grada Kragujevca i tako nešto je nedopustivo.

   Infrastrukturni projekat budućnosti, koji je trebalo da bude realizovan još pre 10 godina, ne može se samo precrtati, jer se na taj način oko 80.000 građana Kragujevca, koji žive na desnoj obali Lepenice, svrstava u građane petog reda – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Goran Kovačević, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

   Kako je naglasio, gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović i član Gradskog veća, Nebojša Vasiljević, pre samo nekoliko meseci, tačnije u decembru prošle godine, stvrstavali su Južnu obilaznicu u infrastrukturne prioritete, a sada to odjednom više nije važno. S tim u vezi u SNS-u se pitaju kako je to moguće.

   Njihovi prioriteti su se preko noći promenili. Projekat od nacionalnog značaja, odjednom je izgubio vrednost, a njegovo mesto zauzela je sportska dvorana. A, kako će ljudi da dođu do tog objekta i ako se izgradi, preko Jagodine? – upitao je Kovačević.

   Prema njegovom mišljenju, ovakvom odlukom, na desetine hiljada građana ostalo bi bez puta, a njihova komunikacija sa gradom podrazumevala bi i dalje „čekanje na pružnim prelazima i provlačenje pored ‘Fijatovih’ kamiona“, s čim se svakog jutra suočavaju stanovnici Grošnice i Erdeča. S druge strane, Bresnica, Beloševac i MZ Lepenica, godinama su ionako bez pristojne putne komunikacije kao i bez ijednog infrastrukturnog objekta.

   Izgradnjom Južne obilaznice i tunelom ispod Metinog brda, smatra Kovačević, ti problemi napokon bi bili rešeni, dok odustajanjem od ovog projekta, oni ostaju potpuno odsečeni od grada.

   Projekat i ideja su stari preko 20 godina, a danas smo došli u situaciju da gradonačelnik, onako, ničim izazvano, izjavi da Južna obilaznica građanima Kragujevca nije potrebna i ona nema nikakvog smisla – čudi se Kovačević i dodaje da upravo „Severna obilaznica za građane Kragujevca ne služi ničemu“.

   Svrsishodnost Severne obilaznice on meri prenamenom „poljoprivrednog zemljišta u gradsko, na mestu koje nema nikakvog prostora za razvoj“, naspram već umnogome infrastrukturno opremljenog zemljišta na trasi Južne, koje vrlo lako može da postane i industrijska i stambena zona.

   O razlozima i motivima za ovakvu odluku, Kovačević kaže:

   Verovatno je reč o tome da mora da se odluči između Južne i Severne obilaznice, zato što nema dovoljno finansijskih sredstava za obe. U toj situaciji, nad interesom ogromnog dela populacije grada Kragujevca, prevagnuli su nečiji mali i lični interesi, po čemu je grad Kragujevac i inače nadaleko poznat. Ta ideja da prebacite grad je potpuno besmislena strateška odluka koja sama po sebi neće da zaživi, ali će ovaj grad koštati mnogo, kao i mnoge slične pre nje.

   Stručna javnost, podseća Kovačević, odavno je rekla da je Južna obilaznica ta koja je ključna za funkcionisanje grada i projekat o njenoj izgradnji postoji već 15 godina. Zato će, kaže on, Srpska napredna stranka „za godinu ili dve, kada se promeni vlast u gradu“, učiniti sve da ona bude izgrađena.
  • 1 komentar

   1. Pa naravno da je južna obilaznica važnija, ali pitanje je odakle sredstva? Ko bi dao pare za takav projekat? Za grad bi to bio isuviše veliki zalogaj, a republika nema interes. Pa samo izgradnja tunela bi koštala kao ceo autoput do Batočine, a i on se razvlači 10 godina. Nešto sumnjam da će bilo koja vlast biti u stanju da izgradi južnu obilaznicu, iako je itekako potrebna ovom gradu. Ovo mi deluje kao jeftina politička propaganda.

    Komentarisao Sasa — 08-03-2013 @ 11:46

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.

  Twitter