• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Utorak, 3. maj 2016.
  • SNS predala zahtev za pokrajinske izbore

   07-03-2013 14:22 | Srbija | Autor / izvor: Tanjug

   SNS predala u Skupštini Vojvodine zahtev za raspisivanje pokrajinskih izbora i zatražila da predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić podnese ostavku.

   Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je uoči sednice pokrajinske skupštine da je aktuelna većina u Skupštini Vojvodine izgubila legitimitet što je, kako je rekao, potvrđeno i na nedeljnim dopunskim izborima naglasivši da za raspisivanje izbora ima više razloga.

   Svesni smo da nema formalnih uslova za raspisivanje pokrajinskih izbora, ali želimo da otvorimo dijalog o tome da je legitimitet pokrajinske vlade potpuno izgubljen – rekao je Mirović napominjući da vanredni izbori u Vojvodini mogu da budu održani u narednih šest meseci ili godinu dana, odnosno pre isteka punog mandata ove pokrajinske vlasti.

   Mirović, koji je i predsednik Saveta SNS za Vojvodinu i šef poslaničke grupe naprednjaka u pokrajinskom parlamentu, dodao je i da su nedeljni dopunski izbori potvrdili da vlast u Vojvodini ne odražava stvarnu volju građana.

   Prošlogodišnja odluka Ustavnog suda Srbije osporila je i ustavni okvir za održavanje prošlih pokrajinskih izbora, a “veliki broj afera koje su skrivane i za koje građani nisu znali” čvrsti su razlozi za inicijativu za prevremene pokrajinske izbore, rekao je Mirović novinarima navodeći kao primere za to Razvoju banku Vojvodine (RBV), “zloupotrebe pokrajinskih robnih rezervi u predizbornoj kampanji”.

   To što je Demokratska stranka uzela kredit od RBV, jedan je od razloga za osporavanje legitimiteta Vlade Vojvodine, zbog kojih SNS traži da Pajtić podnese ostavku, “jer bi to onda stvorilo i formalne uslove za raspisivanje izbora”, istakao je Mirović.

   Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je primio zahtev SNS-a za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, ali da ostaje pri stavu da nema razloga za njihovo raspisivanje.

   Pismo, sa zahtevom SNS sam samo letimično pogledao, jer nije bilo vremena za dublju analizu. A ono što sam video ne ukazuje ni na jedan elemenat koji bi doveo u pitanje ono što sam govorio na temu izbora proteklih dana – kazao je Pastor na konferenciji za novinare.

   Pastor je zahtev SNS za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora dobio pred početak današnje sednice Skupštine Vojvodine.

   Podršku inicijativi SNS najavile su Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije, dok se vladajuća koalicija u pokrajini, koju predvodi DS, protivi održavanju vanrednih pokrajinskih izbora jer smatra da za to nema nikakvih razloga, ni formalnih niti suštinskih.

   Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić ističe da DS sa svojim koalicionim partnerima ima stabilnu većinu u pokrajinskoj skupštini, dodajući da je DS na dopunskim izborima “gotovo udvostručila svoje rezultate u izbornim jedinicama koje tradicionalno glasaju za naše političke oponente”.

   Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš smatra da ima više razloga za prevremene republičke, ali ne i za pokrajinske izbore.

   Vladajuću većinu u pokrajinskoj skupštini čine DS, LSV, SVM i LDP, koje zajedno imaju 76 od ukupno 120 poslaničkih mandata.
  • Nema komentara

   Nema komentara na vest.

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.

  Twitter