• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Subota, 30. april 2016.
  • U Italiji neće biti velike koalicije

   01-03-2013 10:50 | EU | Autor / izvor: Tanjug

   Pjer Luiđi BerzaniPjer Luiđi Berzani, lider italijanske koalicije levog centra, koja je na izborima osvojila najviše glasova za poslanike Kamere – Donjeg doma parlamenta, izjavio je da neće praviti nikakvu veliku koaliciju sa desnim blokom bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

   Berzanijeva alijansa ima većinu u Donjem domu parlamenta, ali ne i u Senatu, gde je gotovo izjednačena s koalicijom desnog centra Silvija Berluskonija – a za formiranje Vlade potrebna je većina u oba doma.

   Želim jasno da kažem – ideja o velikoj koaliciji ne postoji niti će ikada postojati – kazao je Berzani u intervjuu današnjem broju lista “Republika”.

   Berzani je rekao da će, kada bude na konsultacijama kod predsednika Đorđa Napolitana, prezentovati sedam do osam tema o kojima će razgovarati. Napolitano će odrediti mandatara za sastav nove vlade. Na pitanje da li će nova vlada biti manjinska, Berzani je odgovorio:

   – Zovite je kako hoćete. Za mene, biće to Vlada promena.

   Berzanijeva alijansa odnela je tesnu pobedu u Donjem domu parlamenta nad desničarskom koalicijom bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ali nije uspela da obezbedi potrebnu većinu u Gornjem domu (Senatu).

   Za formiranje Vlade  potrebna je većina u oba doma, Italija je dospela u ćorsokak i mada se očekuje da će vodeći blokovi pokušati da formiraju koalicije, nije isključena mogućnost novih izbora za nekoliko meseci.

   Berluskoni je već “pružio ruku” Berzaniju za stvaranje “velike koalicije”, rekavši da Italija ne može da ostane bez Vlade i da “sve stranke moraju nešto da žrtvuju za opšte dobro”. Berzani je situaciju opisao kao “osetljivu”, ali i poručio da će se njegova koalicija ponašati odgovorno i “u interesu Italije”.

   Pokret komičara Bepea Grila osvojio je četvrtinu glasova na parlamentarnim izborima u Italiji i po mnogima – Grilo je jedini pravi pobednik izbora. U Donjem domu, Berzanijeva Alijansa osvojila je 29,54 odsto glasova, Berluskonijeva koalicija 29,18 odsto glasova, a Grilov Pokret pet zvezdica 25,55 odsto glasova dok je pokret Građanski izbor Marija Montija osvojio 10,56 odsto glasova.

   U Gornjem domu – Senatu, Berzanijev blok osvojio je 113 mesta, Berluskonijeva koalicija osvojila je 116 mesta, Grilov pokret 54, a Građanski izbor 18 mesta, saopštio je italijanski Centar za izučavanje izbora, prenela je agencija Rojters.
  • Nema komentara

   Nema komentara na vest.

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.

  Twitter