• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Nedelja, 1. maj 2016.
  • Ukinuta presuda Apelacionog suda?

   05-03-2013 12:57 | Hronika | Autor / izvor: Mondo

   Luka KaradžićVrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Kragujevcu kojom je Luka Karadžić osuđen na dve i po godine zatvora.

   Brat haškog optuženika i bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Luka Karadžić, dobiće priliku za novo suđenje zbog izazivanja udesa 2005. godine, u kojem je poginula Branislava Rebić (21) iz mesta Banje kod Aranđelovca.

   Naime, Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Kragujevcu kojom je Luka osuđen na dve i po godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Karadžić je u trenutku nesreće imao 1,44 promila alkohola u krvi.

   Taj predmet je vraćen Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje, što predstavlja realnu mogućnost da se ceo postupak vodi iz početka, saznaje “Informer”.

   Veće Vrhovnog kasacionog suda, kojim je predsedavao sudija Goran Čavlina, razmatralo je i uvažilo zahtev odbrane, koja je podnela vanredni pravni lek za zaštitu zakonitosti. Utvrđeno je da su tokom postupka učinjene bitne povrede Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku – otkriva izvor iz pravosuđa.

   Rođeni brat nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića pravosnažno je osuđen u februaru prošle godine zbog ovog udesa. Nesreća se desila na putu Kragujevac-Mladenovac, u mestu Gornja Trnava kod Topole.

   Predsedavajući sudija Apelacionog suda je u obrazloženju presude u februaru prošle godine naveo da je “Luka Karadžić vozio u alkoholisanom stanju i sudario se sa vozilom kojim je upravljala Rebićeva”.

   Pored kazne od dve i po godine zatvora, njemu je tada na tri godine zabranjeno i upravljanje vozilom.

   Iako je suđenje trajalo punih šest godina, nisu pouzdano utvrđene sve okolnosti ove tragedije, osim da je došlo do sudara i da je Karadžić vozio sa 1,44 promila alkohola u krvi. Veštaci Saobraćajnog fakulteta u Beogradu bili su mišljenja da je Branislava odgovorna jer je svojim vozilom prešla na suprotnu stanu kolovoza. Njena porodica je pak tvrdila da je odgovoran Luka i da je potplatio veštake.

   Karadžić je izrazio žaljenje i saučešće porodici nastradale devojke, ali je istakao i da je sam žrtva celog procesa. Govorio je da je osuđen samo samo zato što je brat Radovana Karadžića, i to pod pritiskom međunarodne zajednice.
  • 2 komentara

   1. Jedan mladi život je prestao da postoji zbog nadobudnog i bahatog vozača. Nije bitno čiji je brat i kakvog je društvenog i imovnog stanja, već da li je kriv ili ne. Zašto se niko ne pita kako to veštaci u Srbiji godinama unazad greše na štetu običnih ljudi (medicina, saobraćaj…) i zašto ni jedan od njih nikada nije odgovarao za propuste koji su i laicima očigledni i namerni?

    Komentarisao Pokojni Toza — 05-03-2013 @ 16:22

   2. Sramota!

    Komentarisao MaRa — 06-03-2013 @ 13:27

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.

  Twitter