• Marketing
 • Arhiva
 • Video
 • Foto
 • Subota, 18. april 2015.
  • Ukinuta presuda Apelacionog suda?

   05-03-2013 12:57 | Hronika | Autor / izvor: Mondo

   Luka KaradžićVrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Kragujevcu kojom je Luka Karadžić osuđen na dve i po godine zatvora.

   Brat haškog optuženika i bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Luka Karadžić, dobiće priliku za novo suđenje zbog izazivanja udesa 2005. godine, u kojem je poginula Branislava Rebić (21) iz mesta Banje kod Aranđelovca.

   Naime, Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Kragujevcu kojom je Luka osuđen na dve i po godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Karadžić je u trenutku nesreće imao 1,44 promila alkohola u krvi.

   Taj predmet je vraćen Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje, što predstavlja realnu mogućnost da se ceo postupak vodi iz početka, saznaje “Informer”.

   - Veće Vrhovnog kasacionog suda, kojim je predsedavao sudija Goran Čavlina, razmatralo je i uvažilo zahtev odbrane, koja je podnela vanredni pravni lek za zaštitu zakonitosti. Utvrđeno je da su tokom postupka učinjene bitne povrede Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku - otkriva izvor iz pravosuđa.

   Rođeni brat nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića pravosnažno je osuđen u februaru prošle godine zbog ovog udesa. Nesreća se desila na putu Kragujevac-Mladenovac, u mestu Gornja Trnava kod Topole.

   Predsedavajući sudija Apelacionog suda je u obrazloženju presude u februaru prošle godine naveo da je “Luka Karadžić vozio u alkoholisanom stanju i sudario se sa vozilom kojim je upravljala Rebićeva”.

   Pored kazne od dve i po godine zatvora, njemu je tada na tri godine zabranjeno i upravljanje vozilom.

   Iako je suđenje trajalo punih šest godina, nisu pouzdano utvrđene sve okolnosti ove tragedije, osim da je došlo do sudara i da je Karadžić vozio sa 1,44 promila alkohola u krvi. Veštaci Saobraćajnog fakulteta u Beogradu bili su mišljenja da je Branislava odgovorna jer je svojim vozilom prešla na suprotnu stanu kolovoza. Njena porodica je pak tvrdila da je odgovoran Luka i da je potplatio veštake.

   Karadžić je izrazio žaljenje i saučešće porodici nastradale devojke, ali je istakao i da je sam žrtva celog procesa. Govorio je da je osuđen samo samo zato što je brat Radovana Karadžića, i to pod pritiskom međunarodne zajednice.
  • 2 komentara

   1. Jedan mladi život je prestao da postoji zbog nadobudnog i bahatog vozača. Nije bitno čiji je brat i kakvog je društvenog i imovnog stanja, već da li je kriv ili ne. Zašto se niko ne pita kako to veštaci u Srbiji godinama unazad greše na štetu običnih ljudi (medicina, saobraćaj…) i zašto ni jedan od njih nikada nije odgovarao za propuste koji su i laicima očigledni i namerni?

    Komentarisao Pokojni Toza — 05-03-2013 @ 16:22

   2. Sramota!

    Komentarisao MaRa — 06-03-2013 @ 13:27

   RSS feed za komentare na ovoj vesti.

   Sorry, the comment form is closed at this time.